Unde tragem linia?


Nu am probleme cu ungurii; la modul sa fiu super pornit impotriva lor, sa consider ca toti ungurii sunt vai si amar de capul lor, prosti si revoltatori etc. Ma deranjeaza comportamentul unor dintre ei, carora le stiu faptele si pe care nu-i arunc intr-un sac urias cu alti oameni mai mult sau mai putin nevinovati.

Acu cateva luni lumea IT iscase ceva valuri prin Romania din cauza unui joc de provenineta autohtona. Jocul se numea Romanians in Outer Space si avea o poveste pe care majoritatea au gasit-o amuzanta: Ceausescu n-a mierlit-o ci a cucerit lumea, instauland Primul Imperiu Romanesc; ani mai tarziu, imparatul Basescu conduce lumea cu o mana de fier, si vrea sa extinda imperiul in spatiu. Si mai departe bla bla bla – gamming stuff. Pe langa reactiilor celor din XtremPC, carora nu le-am inteles exact de ce erau asa contra (desi in parte aveau dreptate ca nu are sens sa se faca valuri degeaba cu alt joc ce o sa devina nelansat), a aparut si o reactie din sfera de unde nu m-as fi asteptat neam la asa ceva – lumea politica. In joc aparea si o factiune rebela, care lupta impotriva tiraniei imparatului cel rau, si care era de natie mai maghiara asa. Tu, ca jucator, si jucand cu armata imparateasca, trebuia sa le cam dai cu tunul laser in cap neseriosilor de rebeli. Ei bine, autoritatile mai maghiare din Romania s-au sesizat la treaba cu pricina, si s-au dus cu jalba la guvernul mai roman de felul lui ca de ce se instiga la violenta impotriva semenilor mai magiari asa. XtremPC a fost din nou impotriva jocului. Dar…

Ma joc de destul de mult timp – am omorat munti de nemti, insa sa zicem ca asta era dupa razboiul al doilea mondial si ca era dupa gura istoriei si mergea; am distrus gramezi de rusi in Red Alert – insa se pare ca era o fictiune sefe-ista si se accepta; am jucat cu forte de interventie americane care taiau in hoardele de teroristi – nu! jocul nu raspandea ideea ca mai toti arabii sunt teroristi si ca e bine sa-i crapi. Insa joculetu\’ asta facut de romani instiga la violenta – de ce e diferit de restul? Pai… pentru ca se alimentaza de o ura veche de generatii. Nu sunt de accord ca aceasta ura sa existe, pentru ca ma indoiesc ca exista maghiari de 1000 de ani, insa nu cumva romanii de dincolo de munti au cam dus-o, cum sa ma exprim, naspa rau prin trecut; iar acu maghiarii se dau asupriti ca nu exista facultate in limba lor… oare cum o duc romanii de prin teritoriile pe care alte mari puteri din trecut au uitat sa ni le inapoieze? Plus ca se vrea autonomia magiara a unor judete romanesti… stiti voi. Si oricum – ura pe care daca te folosesti in joc duci la genocid – pai cred si eu ca producatorii sunt vinovati, ca in jocurile in care americanii sunt in rolul principali nu omori decat prieteni de-ai lor, cum ar fi rusii si arabii; best friends that is. Plus ca, ce se constipa asa ungurii, ca producatorii chiar i-au pus intr-o lumina buna – dintre toate natiile, numai maghiarii is though enough sa se opuna asupririi. Si, oricum, o chestie pe care majoritatea oamenilor politici nu o intelege: IT\’S FUCKING FICTION!!!!!

Si, cum ziceau, astia s-au dus cu jalba la stat, probabil voiau sa se interzica producerea jocului. Ultima data cand m-am interesat parca exista libertatea de opinie, si putea sa scrii fictiune dupa cum te taia capul… probabil ma insel.

Ei bine, iata cum romanii au creat o fictiune abjecta si i-au asuprit pe saracii unguri. Sapatamana asta s-a lasat cu rascoale prin Ungaria (guvernul i-a mintit in draci pe locuitori, a trantit bardai deficitul la buget si a mai si recunoscut intre prieteni treaba asta, lucru pe care l-a aflat si aia de fusesera pacaliti… in mare li se zice electorat). Si da-i cu molotoave si injurii si steaguri in flacari… cam cum se manifesta majoritatea tarilor civilizate. Dar, chestia la care voiam sa ajung, e ca rasculatii s-au apucat sa strige lozinci anti-problema, printre care \”Ne este scarba, Romanie de rahat!\”. Deci cea  mai mare jignire e sa-ti numesti tara Romania. Pai stati sa inteleg si eu: noi (cativa acolo, doi-trei, eventual si un grafician o treaba) am facut un joc, plin de fictiune, in care le dadeam mucu la cativa unguri, iar ei, in realitate, bardai multimea, striga in gura mare, in realitate, pe strazi, reprezentand probabil conceptia generala a intregii tari, in realitate, ca \”Romanii e cei mai prosti, vai Doamne sa nu ajungem ca ei…\” Intr-adevar, noi chiar suntem nesimstiti…

In incheiere, sa nu credeti ca va trimit sa omorati un maghiar azi (daca vreti crapati un ciumotel ce fura prin ratb); doar sa think about it: unde se termina amabilitate si diplomatia si incepe mandria?

Dan

Anunțuri

Un gând despre “Unde tragem linia?

  1. si numai faza cu dusul la guvern a maghiarilor si le adauga bile negre 🙂
    frate sa puna maghiarii acolo sa bage si niste tigani si eventual si o factiune de romani ca nu sunt toti asa de buni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s