Despre carti…


Bucurestiul este plin de anticariate… da\’ plin frate. Plin de anticariate pline de carti mai mult sau mai putin vechi, la cam 80-90-100+% din pretul cartilor din librarii. De ce ai mai cumpara asemenea carti? Pai in primul rand deoarece nu anumite carti nu prea le mai gasesti prin alte parti. Iar astea de nu le gasesti (dar totusi te intereseaza, nu balarii de alea care au aparut intr-o nopate cu luna plina si gata) se impart si ele in doua categorii mai mari: alea antice si rare, obiecte de colectie, opere de arta… si alea mai underground de felul lor.

Ei, tocmai alea mai \”oculte\” ma interesau pe mine. Treceam odata pe la Universitate si salivam la niste Phillip K. Dick; si, desi nu-mi plac deloc cartile vechi si n-am cumparat ever o carte care a mai trecut prin alte maini, n-am mai rezistat tentatiei si l-am intrebat pe bronzat(va asteptai ca cultura Romaniei sa fie in mainile altcuiva?) cu cat da rata. Si-mi baga ala un pret… vreo 200k parca… hai bre! O fi ea carte si o pretuiesc, da\’ e rufoasa, plina de raie si de pe vremea lui bunica. Si ca sa inchei cu anticarii – fuck\’em si cu cartile lor cu tot.

Acu\’ – de unde problema mea cu cartile astea mai neauzite. Pai I kinda play games, ma uit da desene animate si filme mai futuriste si citesc reviste de pc si tot felul de prostii. Asa ca inevitabil auzis de Ender\’s Game, Discworld, K. Dick. Sau chiar clasicele Fundatii sau Dune nu s-au gasit mult timp decat in rafturile prietenilor si ale bronzatilor mai sus mentionati. Desigur, am calculatorul plin de de variantele elctronice… da\’ parca pur si simplu nu e aceeasi chestie. Plus ca imi place sa am maculatura in casa…

Asa ca, pentru mine, faptul ca unele edituri s-au dat pe \”kitsch-uri americaniste\” a fost de super bun augur. De exemplu Nemira – a inceput incet, cu reeditarea Dune, apoi s-a infipt din ce in ce mai mult, in fiecare luna aparand, acum, vreo 4-6 carti noi in colectia lor SF. Si nu sefeuri obosite, ci castigatoare de premii Hugo sau Nebula sau tot asa. Si chiar daca nu esti fan SF, garantat o sa-ti ramana gura putin deschisa dupa ce termini o carte de K. Dick. Teora kept it safe si a investit in Asimov. Discworld editat in romana (doar vreo 4-5 volume) sau disponibil in engleza prin Noesis, Neuromancer si H.P. Lovercraft de la Corint. What can I say? I love this shit…

Pe partea mai culturala a lunii, lucrurile tot bine stau. De si majoritatea se multumesc sa-i scoata si rascoata pe marii clasici, tot Humanitas are comportare exemplara: desi cartile sale sunt cam scumpe si directorul ei ma cam sictireste, aduce in Romania scriitori internationali destul de buni ( Coelho sau Kundera); pe langa cei mai buni scriitori/filosofi romani. Pe langa teanc gros de carti de filosofie.

Asa ca, lasati prostiile, blog-urile, meciurile (cu restantele mai rezistati un pic) si go get yourself a book si enjoy. Aveti de unde alege.

Dan

Anunțuri

Un gând despre “Despre carti…

  1. Binenteles. Cartile de prin librarii costa exagerat de mult. Sunt cartonate revizuite last edition and stuff like that, dar no way.
    Asa ca anticariate here i come!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s