Adevaratul cod al lui DaVinci


Probabil ca ce m-a deranjat cel mai mult la cartea domnului Brown a fost ca a fabulat, nu  spus povestea adevarata a codului lui DaVinci… si oricum, ati sesizat si voi ca a fabulat, ca toata faza cu picturile si copii Domnului; a exagerat prea mult, pentru ca adevarul este mult mai simplu. Asa ca m-am implicat si am bagat bardai researchu si google-ul si winkipedia (ca o ard cu asta mai nou) pentru a putea dezlega misterul si a face cunoscut lumii intregi adevarul din spatele operei lui DaVinci.

Intr-adevar, scrierile vechi vorbesc despre un cod al lui DaVinci; problema e ca s-a creat o confuzie, d-l Brown crezand ca este vorba de code, si ca prin documentele respective sunt facute greseli de ortografie, mancaturi de litere etc… pe cand in documentele acelea scria fix de un cod. Deci nu este vorba despre The DaVinci Code, si The DaVinci Cod. Da, nu era vorba de nici un msiter, ci de un peste… insa sa nu credeti ca totul e asa de simplu. Dan Brown a mai avut dreptate in legatura ch niste chestii – o multime de legende inconjoara codul lui DaVinci. Si cea mai importanta, pe care el a preferat s-o neglijeze, este cea a pestisorului de aur. Pentru ca, ati ghicit, codul respectiv era magic. Nu prea este clar cum a pus DaVinci stapanire pe el (se evhiculeaza povesti despre vrajitorii, suflete vandute diavolului <> dar si povesti pescaresti) insa majoritatea cercetatorilor sunt siguri ca maiestria si priceperea renascentistului se datoreaza darurilor codului. Majoritatea celorlalti oameni de cultura au luat-o personal cand au vazut succesul nemeritata al lui DaVinci. Pritre cele mai importante contralovituri a fost cea data de Dostoievski, care a inventat o poveste cu un taran rus Ivan care prinde o stiuca – Stiuca lui Ivan – asa era denumita opera lui DaVinci in cercurile de cunoscatori. Cat despre pictura cina ce de taina – interpretarile sunt destul de neclare; se presupune ca in spatiul liber este desenat cu cerneala invizibila capul codului – si asta legat cu „the Jesus sign” etc… nu ne putem pronunta clar in aceasta privinta…

So, there, the truth is finally out. Bineinteles ca sunt destul de multe subtilitati pe care n-am apucat sa le tratez; insa conteaza ca miezul problemei a fost scos la iveala. Sper ca v-a placut si ati inteles.

Oricum, eu astept filmul Image

Anunțuri

4 gânduri despre “Adevaratul cod al lui DaVinci

  1. din cate citii io da da vinci, eu stiam ca acest celebru cod al lui era de fapt o scriere encriptata facuta de el…si mai stiu ca scria de la dreapta catre stanga…sa nu uitam ca inventatorul parasutei (nu a „parasutelor” lui Lascivious :)))) ) si al elicopterului a trait exact in perioada de maxima inflorire a Inchizitiei…Cand lucrarile laice erau prohibite (mai ales cele care contraveneau dogmei catolice) stiind ce pateau cei care afirmau lucruri contrare dogmei (Giordano Bruno de exemplu)…si am impresia ca ce nu putea scrie a pictat tot la acest mod ascuns…finish za comment

  2. in starea incare sunt acum , tot ce pot spune e ca filmu e prost…(si nu-mi place nici cum jaoca tom-sorry tibi)-imi place ca te implici samurae-varianta tare suna mai bine si cred ca e de succes ca nu scandalizeaza biserica.(sorry for the comment-nu-s in forma de facut dizeratii..:)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s