Crash


Mdea, am vazut aseara filmul cu numele de mai sus si acest blog este oarecum sub influenta sa. In caz ca nu l-ati vazut (inca) pot sa va spun ca este un film despre rasism care merita vazut.  Dar ca rasism exista in America stiam de mult, dsi un film care sa ilustreze asta nu strica niciodata.

Insa de ce dracu exista rasism in Romania? De fapt nu chiat rasism ci discriminari idoate, incepand de la felul in care sunt privite femeile pana la toate celelalte idiotenii provocate de accent, zona natala, incaltime aspect and etc. Asa ca, de ce sa nu zic cateva prostii pe tema asta?

Felul in care majoritate barbatilor pivesc femeile ma jigneste personal: de ce trebuie sa le consideram mai poaste si mai slabe decat noi, curve, soferi prosti si cate si mai cate. Spun ca ma jignesc pentru ca mi-e rusina sa fiu posesorul unui sex masulin cand ceilalti sutna sa de idioti si-si motiveza o multime de frustrari prin faptul ca femeile sunt proaste. Sau cum un idiot poate sa rupa o intersectie inreaga, iar cand loveste masina condusa de o femeie ea este soferul prost. Si sa le numim curve cand noi suntem cei care ne culcam cu ele? Doar pentru ca a fsot preferat altul in defafoarea naostra?

Ieri Daria a auzit un jandarm injurand ca dracu si apoi cerandu-si scuze, ca el nu e nici moldovean, nici tigan, bucurestean. Trecand peste faptul ca nu tre sa fii nici unul dintre acestia ca sa injuri, trebuie pur sisimplu sa fii om si, din punctul meu de vedere, cred ca orice om nervos se scapa la injuraturi. Si in timp ce tigan nu mai defineste neaparat rasa ci in ultimul timp se refera la acei memrbi ai rasei, iar despre bucurestean nu zic nimic, ce dracu are lumea cu moldovenii? Cum am ajuns peste noapre idiotii tarii? Pentru ca, in cazul in care nu ati observat, nu suntem deloc asa, ba chiar, dimpotriva, cam rupem stiulul. Si ca injuram? Pai chiar sunt mandru de chestia asta: ca am niste preiteni in Vs care injura de ti-e mai mare dragul, sunt emreu originali, si-i o adevarata placere sa-i asculti; nu la restul populatiei \”inteligente\” care stie doar una doua vorbe de suflet. Asa ca daca aveti probleme cu moldovenii, va pot da  numarul lui Alin, sa va lamureasca el cum sta treaba.

Nu in ultimul rand, discriminari le gate de aspect: pe langa faptul ca si mie imi trebura putin genunghii cand vad unele persoane urncand in tramvai si-mi stragn mai bine buzunarul, exista si o serie de discrimiari idioate (si aici e momentul dramei personale). De ce ne luam de ce-i cu ochelari cat casa si-i facem geeks? Intr-adevar, sunt fashion victims si cate si mai cate, dar oare sunt mai rai decat multi pe care-i lasam in pace cand, de fapt, ei ar trebui pusi la perete? Cand eram printr-a 11-a a venit o tipa care se voia nush ce psiholoaga si a inceput sa arunce cu analize idioate prin clasa; cum erau balarii, m-am mai contrazis cu ea si dupa cateva minute m-a catalogat: tu nu intlegi chiar tot, ca tu esti mai mult cu matematica and shit, nu cu literatura si umaninmul si tot asa. Destul de ciudat, pentru ca, din clasa, eram cel care citea cel mai mult, ba chiar aveam tentative literare; dar penru ca aveam ochelari si stiam sa adun imi era rezervata o viata plina de realism.

Sa nu se creada ca-s lipsit de prejudecati, am destule; nu despre asta e vorba aici; e vorba sa ne oprim o secunda si sa ne gandim, nu sa plecam cu o judecata gata facuta, care nu mai poate fi schimbata.

Sperand ca are sens,
Dan

5 gânduri despre “Crash

  1. wow, cat de deep…si serios. ce sa zic, itzi dau dreptate…si ar mai fi fost cateva de adaugat..dar sunt sigura ca n-ai vrut sa faci blogu’ prea mare:) acum ma pregatesc sa ma uit la crash:) sa vedem…

  2. mai adevarat ca American History X nu cred ca e 🙂
    vreau sa adaug ca si despre bucuresteni exista preconceptii care nu se aplica la toti cei 2 milioane dar la fo’ 1.700.000 tot se aplica 🙂

  3. cum ce mai era? multe…gen „esti blonda”:))…oricum, mi-a placut filmul…tare tare…nush cum de l-am descoperit abia acum:D…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s